5 Trygge Solingstips

Skrevet i Hudpleie av Stylist

Solen kan være hudens bestevenn, men kun om du vet hvordan du soler deg trygt. Om du vil oppnå vakker, brun hud uten å risikere kreft og solbrenhet bør du sjekke ut våre topp solingstips. Slik kan du oppnå en vakker brunfarge uten å skade den skjøre huden din.

5 SIKRE SOLINGSTIPS

1. Bruk kremer med høy solfaktor

Å bruke solkrem før du eksponerer kroppen din for UV-stråling er uten tvil nøkkelregelen til sikker soling. Du må bare gjøre det for å unngå de alvorligste hudsykdommene. For å beskytte kroppen fra de skadelige effektene av UVA og UVB bør du bruke solkrem med høy solfaktor. Det anbefales å velge mineralfiltre som huden tolerer bra. De er for det meste laget av sinkoksid og titandioksid. Neste gang du er på jakt etter solkrem bør du lese ingredienslisten for å sjekke om produktet inneholder et av disse naturlige solbeskytterene.

Det er også verdt å innse at SPF30 og høyere tilfører nok solbeskyttelse. Og du trenger ikke å bekymre deg for at huden din ikke blir brun om du behandler den med høy solfaktor heller. Hud som er beskyttet av SPF50 vil fortsatt bli brun, men vil trenge litt mer tid på å produsere melaninet – et kroppspigment som gjør huden mørkere.

2. Påfør solkremen på nytt flere ganger

Det er verdt å huske på at en solkrem som påføres rett etter å ha dratt hjemmefra kun gir deg beskyttelse i et begrenset tidsrom. Dette betyr at du bør huske på å påføre solkremen et par ganger til gjennom dagen for å oppnå langvarig beskyttelse for huden din, om du har planer om å tilbringe hele dagen utendørs. Det er også en god ide å påføre en porsjon solkrem hver gang du har badet, selv om du bruker en vannresistent solkrem.

3. Få mest mulig ut av solen på de tryggeste tidspunktene

Beskytt deg selv og de du elsker – spesielt de eldre! – og nyt fordelen av solen når strålingsnivåene er på sitt minst skadelige. Lek utendørs til klokken 1 på morgenen, og senere fra klokken 3 på ettermiddagen. Det er tryggere og smartere å holde deg hjemme midt på dagen når solen er på sitt høyeste over horisonten og skinner sterkest. I tillegg bør du alltid huske å beskytte hodet ditt med en sommerhatt og drikke rikelig med mineralvann.

4. Vær smart

Vet du hva den største feilen de som soler seg gjør? De soler seg for lenge. Det at du får en fin brunfarge raskere jo lengre du ligger i solen er ikke sant. En langvarig og naturlig brunfarge dukker opp når kroppen eksponeres for solen ofte, men ikke nødvendigvis lenge. Mange gjør denne tabben og gir de kritthvite kroppene sine til et par lange timer med kontinuerlig soleksponering. Resultatet? Solbrenhet og irritasjon istedenfor en langvarig og tiltrekkende brunfarge. Det sier seg selv at en runde soling på en time gir deg mye bedre og tryggere effekter enn en hel dag tilbrakt ute i solen.

5. Vær mest forsiktig med de fotosensitive delene av huden

Vær spesielt oppmerksom på de kroppsdelene som har tendens til å rammes mest av UV-lys, og som derfor lettere blir brent. Det er viktig å dekke dem med et tykkere lag solkrem. Hvilke kroppsdeler gjelder dette? Skuldrene, nakken og nesen. Husk også på alle føflekker og fødselsmerker – de trenger også spesialomsorg. Beskytt dem fra solen for å unngå alvorlige hudsykdommer (inkludert kreft). Sist men ikke minst er UV-belysning i stand til å penetrere gjennom klær, og det er derfor viktig å påføre solkrem selv på tildekkede kroppsdeler.