Splitte Tupper. Hvorfor Splittes Alltid Tuppene på Håret Vårt?

Skrevet i Hår av Stylist

Årsakene til at vi får splitte tupper er endeløse. Naturligvis er årsaken til skader på håret ikke alltid mekanisk, for den triste sannheten er at vi selv er synderne i de fleste tilfeller. Det er på tide at vi skaffer oss en bedre forståelse av hva som svekker håret vårt, for så å unngå disse.

Det kan hende du har det tykkeste og sterkeste håret i verden, men tuppene blir konstant eksponert for skader, som fører til mulig splitting og knekt hår. Hvorfor skjer dette?

Hvorfor Knekker eller Splitter Hårtuppene våre seg?

Hovedårsaken er at hvert hårstrå har en konisk form, hvor den tynneste delen er ved tuppene. Dette betyr at hårtuppene er den tynneste og mest skjøre delen av hele hårskaftet. Dette betyr også at de har tendens til å bli mekanisk skadet fordi hårtuppene som regel ligger på skuldrene, som fører til friksjon. Det er også verdt å vite at manglende næring og fuktighet rammer tuppene på håret vårt først, som er delene av håret som befinner seg lengst unna røttene – kilden til all næringen.

Naturligvis er ikke disse direkte årsaker til at håret skades. Faktorene som kan medvirke til splitting av svakere og skadeutsatte hårtupper er mange, og det er absolutt livsviktig å vite hva disse er.

De Vanligste Årsakene Bak Svakt Hår

• Dårlige spisevaner og en usunn livsstil

Det fysiske utseendet ditt handler stort sett om hvordan du tar vare på deg selv og det du spiser. For eksempel bør du ikke bli overrasket om tilstanden på håret ditt er dårlig om du stresser konstant, har dårlige måltidstiminger og spiser mat som ikke er næringsrik nok. Som konsekvens vil tuppene på håret splittes og du ender opp med tørt, krusete og statisk hår. Det anbefales å kutte ned på veldig bearbeidet og fet mat, og heller fokusere mer på å innlemme grønnsaker, frukt og sunne fettyper i kostholdet ditt.

• Misbruk av varmestyling

Et av de vanligste årsakene til splitte tupper er varmestyling – ikke bare på grunn av hårføning, men også bruk av flattjern eller krølljern. Om du velger en høy temperatursetting uten å beskytte håret ditt ved å bruke en olje eller varmebeskytter, kan du være sikker på at hårstråene tar skade. Delene av håret som rammes mest er de mest skjøre delene, som åpenbart er hårtuppene. Når du styler skal du alltid beskytte håret ditt og bruke en lav eller middels temperatursetting på redskapet ditt.

• Lugging av håret mens du børster det

Et annet problem inkluderer å bruke feil børste, som istedenfor å gli glatt gjennom håret fanger seg fast i noe og lugger håret. Å vite hvordan du børster håret fritt for floker uten å forårsake skade og valg av riktig hårtilbehør er nøkkelen til suksess. Å kombinere begge disse gjør det sikkert at du unngår å dra ut hårstråene med roten eller brekke dem av, så du unngår risikoen for splittede, tørre og grove tupper. Mekaniske skader er utvilsomt et av hovedårsakene bak svakt hår.

• Kronisk stress, sykdommer og immunsvikt

Åpenbart finnes det også andre ting som påvirker måten håret ser ut på, og disse inkluderer nåværende tilstand på organismen din, for eksempel. Tuppene kan splittes og håret kan bli svakt og tynt om du lider av et utvalg kroniske sykdommer. Det finnes også enkelte medisiner som har negativ effekt på hormonene dine, som fører til ubalanse og negativ effekt for håret. Kronisk stress og immunsvikt kan også ha en skadelig effekt på håret.

• Bruk av feil hårprodukter

En feil som kan føre til splitte tupper inkluderer å behandle håret med feil produkter. Feil produkter er rett og slett de som ikke dekker behovene håret ditt har, med tvilsom kvalitet og formuleringer fylt med potensielt skadelige virkestoffer som dehydrerende alkoholer, irriterende parabener eller allergitriggende parfymekomponenter. En bra og organisk formulering garanterer at håret ditt ikke blir dehydrert eller splittes.

• Søvn med vått, løst hår

Tuppene splittes også på grunn av en vane enkelte har utviklet, som er å gå til sengs med vått hår. Om du vasker håret ved sengetid bør du huske å tørke det før du går til sengs, fordi vått eller fuktig hår er mye mer skjørt og har tendens til å ta skade når det er tørt. En annen god ide du kan prøve ut er å sette opp håret i en løs knute eller fletter for å unngå at håret gnis mot grove overflater som sengetøy. På denne måten minimaliserer du risikoen for mekaniske skader.

• Sjeldne besøk hos frisøren

Sist men ikke minst tar vi opp et problem som kanskje ikke virker åpenbart. Hvor ofte besøker du frisøren? Om håret ditt splittes kan det hende du drar for sjeldent til frisøren. Det er veldig viktig å besøke frisørsalongen regelmessig, minst en gang hver tredje måned for å få håret stusset. Jo snarere du blir kvitt de skadde delene av håret ditt, jo raskere unngår du at håret blir svakere. Naturligvis kan du prøve å stusse selv, men om du gjør dette på feil måte – som for eksempel ved å bruke en uskarp saks – kan du skade håret ditt enda mer.