Hvordan ta vare på håret med skjoldbruskinsuffisiens?

Skrevet i Hudpleie av Stylist

Begge tilstander, enten når skjoldbruskkjertelen produserer for mange hormoner (hypertyreose) eller når det utskilles for få (hypotyreose), innebærer negative konsekvenser for kroppen vår. Før vi diskuterer temaet om hvordan skjoldbruskhormoner påvirker hårets tilstand, så la oss forklare hva skjoldbruskinsuffisiens er; presentere årsakene og symptomer. Vi kommer også til å hjelpe deg å velge børster, hårtilbehør og kosmetikk som er lurt å bruke når man lider av hypotyreose. Hvilke hårbehandlinger anbefales å utføre når skjoldbruskkjertelen ikke fungerer normalt? Hvordan finner man en frisør som oppfyller våre behov i en slik tilstand?

Hva er skjoldbruskinsuffisiens?

Skjoldbruskinsuffisiens, også kalt hypotyreose, er dysfunksjon av skjoldbruskkjertelen som produserer utilstrekkelig mengde hormoner sammenlignet med hva organismen trenger. Skjoldbruskkjertelen er et relativt lite organ som ligger på undersiden av halsen. Den sørger for å skille ut og avgi to hormoner: triiodothyronin (T3) og tyroksin (T4), hvor begge regulerer riktig funksjon av mesteparten av vevet i organismen samt påvirker forbrenningen og produksjon av varme (termogenesis). Aktiviteten til skjoldbruskkjertelen kontrolleres av hypofysen. Det er nettopp denne kjertelen som slipper ut skjoldbruskstimulerende hormoner (TSH) som oppmuntrer skjoldbruskkjertelen til å produsere T3 og T4. Riktig funksjon av skjoldbruskkjertelen og hypofysen forblir i et tett forhold: overdrevent mange hormoner fra skjoldbruskkjertelen gjør at hypofysen skiller ut mindre TSH, mens mangel på nettopp disse hormonene stimulerer TSH-produksjon.

Skjoldbruskinsuffisiens – Årsaker

Årsakene til hypotyreose er:

 • Hashimotos sykdom, som er navn på kronisk, autoimmunologisk tyreoiditt. Denne lidelsen er smertefri men ødelegger sakte skjoldbruskkjertelen og begrenser produksjonen av hormoner som skilles ut av denne.
 • Total tyreoidektomi (kirurgisk fjerning av skjoldbruskkjertelen) som er konsekvensen av blant annet skjoldbruskkjertelkreft, Graves’ sykdom (Basedows sykdom) og forstørret skjoldbruskkjertel. SOm en konsekvens får man permanent skjoldbruskinsuffisiens og graden av dette avhenger av om skjoldbruskkertelen ble fjernet helt eller bare delvis, f.eks. en side.
 • Radioaktiv jodbehandling som brukes for å helbrede blant annet skjoldbruskkjertelkreft, Graves sykdom (Basedows sykdom) og forstørret skjoldbruskkjertel.
 • Tyroiditt (i dette tilfellet kan skjoldbruskinsuffisiens stampes ut).
 • Medisinindusert skjoldbruskinsuffisiens som utvikler seg som et resultat av inntak av for eksempel antiarytmiske, antivirale eller antikreftmedisiner.
 • Jodmangel.
 • Bestråling av halsområdet på grunn av kreft (i dette tilfellet kan skjoldbruskinsuffisiens utvikle seg selv noen år etter prosedyren).

Skjoldbruskinsuffisiens – Symptomer

Her er noen symptomer for sykdommen:

 • rask utmattelse,
 • overdreven søvnighet,
 • motorisk retardasjon,
 • senket humør og negative tanker,
 • konstant følelse av kulde (selv på varme dager),
 • hyppig forstoppelse,
 • vektøkning til tross for mangel på appetitt,
 • hes stemme,
 • konsentrasjonsproblemer,
 • sprøtt hår og overdrevent hårtap,
 • tynnere øyenbryn,
 • tørr hud.

Hvordan påvirker skjoldbruskhormoner hårets tilstand?

For problemer med hårtap er det det skjoldbruskstimulerende hormonet (TSH) og tyroksin (T4) som er ansvarlige. For å forklare, øker konsentrasjonen av TSH når hypofysen gjør at skjoldbruskkjertelen produserer hormonene sine mens nettopp denne kjertelen ikke kan måle seg mot det. Dette fører til skjoldbruskinsuffisiens.

Videre påvirker hypotyreose forbrenningen. Mer presist bremser denne lidelsen forbrenningen, noe som fører til at hårsekkene løsner for tidlig. Som en konsekvens vil du ufrivillig kunne dra ut hår hver gang du trekker en kam gjennom håret. I tillegg forsinker skjoldbruskinsuffisiens prosessen med å produsere nytt hår, og gjør allerede utvokst hår tynt. Når det gjelder mangel på tyroksin, som er tett forbundet med hypotyreose, gjør dette håret matt, sprøtt, grovt og tørt.

For skjoldbruskinsuffisiens er farmakologisk behandling anerkjent som svært viktig. Den negative virkningen av denne lidelsen kan gjøres mindre alvorlig ved å benytte andre behandlinger, spesielt ved å utsette håret for dedikerte hårpleieprosedyrer.

Skjoldbruskinsuffisiens – Hårbørster

En god løsning for de som er påvirket av skjoldbruskinsuffisiens er bruk av delikate børster designet spesielt for tynt hår. Slikt tilbehør hjelper å gjenopprette glansen i håret samtidig som den ikke skader allerede svekkede hårtupper. En av børstene som anbefales i dette tilfellet er Tangle Teezer. Når håret er vått anbefales det å velge TT Aqua Splash, mens tørt hår bør behandles med TT Salon Elite. Ved å bruke TT regelmessig blir håret glansfullt og blir ikke lett statisk.

Skjoldbruskinsuffisiens – Hårtilbehør

For skjoldbruskinsuffisiens er rettetenger og krølltenger hårtilbehør som ikke bør brukes ofte. Den perfekte løsningen ville vært å unngå å bruke hårføner også, men hvis det ikke er mulig, er det bedre å bruke en enhet som har ionfunksjon og har et system for å justere luftstrømtemperaturen. Delene av håret som vokser nær hodebunnen bør fønes med varm luftstrøm, mens midtlengden og nedover bør fønes med kaldluft. Dette gjør at håret ikke blir krusete eller skadet.

Skjoldbruskinsuffisiens – Hårpleieprodukter

Hårpleie i tilfelle skjoldbruskinsuffisiens bør baseres på produkter beregnet på tynt hår. Slike produkter inneholder ofte osmanthusekstrakt og ingefærolje som er svært nyttige og fordelaktige. Videre anbefales det også å blande lakserolje med sjampo. Tilsetting av bare en teskje per 100 ml sjampo er nok. Når det gjelder hårmasker anbefales det å berike dem med kakao og la blandingen være i håret i 30 minutter (en gang i uken) etterpå. En slik behandling gjør at håret begynner å se veldig bra ut.

I tillegg er det verdt å bytte hårpleieprodukter ofte, for så fort håret blir vant til dem, kan produktene slutte å gi virkningen man ser etter. Og det er bedre å velge SLS-frie og parabenfrie produkter.

Skjoldbruskinsuffisiens – Hårbehandlinger

Kvinner som lider av hypotyreose kan utsette håret for en bestemt gruppe hårbehandlinger. De mest anbefalte prosedyrene som fremmer hårhelse er bruk av ultrasonisk, infrarødt kuldetang. Til tross for at den minner om en rettetang, er dette hårverktøyets virkning helt motsatt. Takket være ultralyd og avgivelse av infrarødt lys er den i stand til å regenerere skadde hårtupper og stimulere hårsekkene til å vokse langt hår. I tillegg anbefales det å velge dampsauna eller hårrekonstruksjonsbehandling. Bare en behandling forbedrer hårets stand betydelig.

Skjoldbruskinsuffisiens – Frisør

Sannheten er at det generelt er vanskelig å finne en god frisør. Dessverre blir dette problemet enda mer komplisert når man lider av skjoldbruskinsuffisiens – dette gjør problemet enda mer komplekst. Men det er likevel verdt å prøve. Hvilke egenskaper har en god frisør? Først og fremst vil en god frisør bli kjent med kunden og håret samt at de har en svært hårpleiekosmetikkbase å benytte seg av.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *